Εκδρομή στη Λίμνη Κερκίνη.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδρομή στην λίμνη Κερκίνη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο  Φιλαδελφίου.

   Η αναχώρηση έγινε μπροστά από την κοινότητα Φιλαδελφίου στις 8:00 ,περίπου 50 άτομα επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο .

   Στους εκδρομείς μοιράστηκαν δωρεάν νερά καθώς και φυλλάδια για την εκδρομή .

  Ο οδηγός Παναγιώτης αφού καλημέρισε τους επιβάτες ανακοίνωσε το πρόγραμμα της εκδρομής.

21 στοιχείο(α)

   Ακολούθησε ομιλία του Αντιπροέδρου Φωτιάδη όπου ανακοινώθηκε η λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου   καθώς επίσης η εμφάνιση του συγχωριανού Ζαφειρίου Αθανάσιου στην εκπομπή του Άλφα πάμε πακέτο όπου θα συναντήσει αυτόν που τον  έσωσε πριν 40 χρόνια όταν έπεσε το Αεροπλάνο των Κομάντο το 1974 στην Κύπρο , από λανθασμένα Ελληνικά πυρά .

   9:35 πραγματοποιήθηκε στάση στο λιμανάκι του Λιθότοπου .

  Έπειτα ακολούθησε ομιλία της Προέδρου Παγώνας Ζαβρακλή για την Ιστορία της Λίμνης Κερκίνης .

   10:33 οι εκδρομείς φτάνουν στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Παραποτάμου – Ροδόπολης Όπου παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία , αμέσως μετά στους εκδρομείς μοιράζεται καφές , πίτες και γλυκά   από την  Ηγουμένη .

    13:25  οι εκδρομείς καταφτάνουν στο Οχυρό Ρούπελ ,όπου ακολουθεί Ξενάγηση στο πρώτο πάτωμα του Οχυρού ,από τα συνολικά πέντε πατώματα .

    Στο μνημείο του Οχυρού Ρούπελ Υπάρχουν Χαραγμένα  τα 170 Ονόματα των πεσόντων για την Πατρίδα.

    15:15 ακολουθεί γεύμα στα άνω Πορόια στην Ταβέρνα OASH .

     18:53 Οι εκδρομείς απολαμβάνουν των καφέ τους, στον ΕΡΩΔΙΟ με θέα το λιμανάκι του Λιθότοπου.

       Η εκδρομή ήταν προσφορά του Φωτιάδη Γιάννη του Πέτρου  Για τον ΑΓΑΠΗΜΈΝΟ ΤΟΥ ΠΑΤΈΡΑ.

       Ακολουθεί Ιστορία για τα μέρη της Εκδρομής:

ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΣ – ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑθΑΝΑΣΙΟΥ

“ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ”

ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΟΡΤΗΣ  02/05/2014

ΤΥΠΟΣ ΕΟΡΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΗ

“ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ”

Ο ΜΕΓΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 295 ΑΠΟ ΦΤΩΧΟΥΣ ΑΛΛΑ ΕΝΑΡΕΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ , ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΡΗΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ.Ο ΠΑΝΑΓΑΘΟΣ ΘΕΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΙΚΙΣΕ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΝΕΟΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΚΛΙΣΗ ΤΟΥ  ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, 25 ΕΤΩΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΕΙΤΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΕ ΣΤΗΝ Α’ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ 325 ΣΤΗΝ ΝΙΚΑΙΑ ΤΗΣ ΒΙΘΥΝΙΑΣ.ΕΚΕΙ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕ ΑΙΡΕΤΙΚΗ. ΤΟ 328 ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 33 ΕΤΩΝ ΕΞΕΛΕΓΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ. ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΕΝΑ ΦΟΒΕΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ  ΟΠΑΔΩΝ  ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ. ΟΜΩΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΟΥΣΑ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΟ ΚΑΤΟΡΘΩΝΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΝΙΚΗΤΗΣ ΑΠ’ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΕΞΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΚΑΘΩΣ Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ο Β’ ΗΤΑΝ ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΑΝΙΣΜΟΥ.

ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟ 373.

“Η ΤΡΙΑΔΙΚΟΤΗΤΑ & Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.”

ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΗΤΑΝ << Ο ΥΙΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΤΕΛΕΙΟΝ ΓΕΝΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ, ΓΕΝΝΗΜΑ ΟΧΙ ΚΑΤΑ ΘΕΛΗΣΙΝ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΦΥΣΙΝ.ΔΕΝ ΠΡΟΗΛΘΕ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΗΘΕΛΗΣΕΝ Ο ΠΑΤΗΡ ΑΛΛΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΦΥΣΙΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΝΑ ΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΦΥΣΙΝ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΝΑΓΕΝΝΑΤΑΙ. ΤΟΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑΝ ΑΥΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ, ΕΝΩ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΘ’ ΟΜΟΙΩΣΙΝ, ΑΝΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ , ΟΠΩΣ Ο ΠΑΤΗΡ.>>. Η ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ <<ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΗ>> ΚΑΙ ΖΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. Η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ , ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.

“Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ”

ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΕΙ ΤΟΣΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΔΑΞΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΚΗΡΥΞΑΝ ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ. ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ. ΤΗΝ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΟΝΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ.

“ΕΟΡΤΗ”

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΤΗΣΙΟΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΣΤΙΣ 2 ΜΑΙΟΥ ΠΟΥ ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΩΔΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΩΝ.. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ.

.

Οχυρό Ρούπελ

ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΝΤΑΙ

Το οχυρό Ρούπελ βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Άγκιστρο και Μπέλες, πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα της οχυρωμένης τοποθεσίας, κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, ονόματι “Γραμμή Μεταξά”, με συνολικό ανάπτυγμα καταφυγίων 1.849 μέτρα και μήκος στοών 4.251 μέτρα. Πρόκειται για μια τοποθεσία πραγματικά στρατηγικής σημασίας που ελέγχει απόλυτα την επικοινωνία στην κοιλάδα του ποταμού Στρυμόνα Η ελληνική πλευρά οχύρωσε την περιοχή το 1914 με την κατασκευή του φρουρίου, πολύ γνωστό και από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, αφού εκεί δόθηκαν μάχες των Ελλήνων κατά των Γερμανών. Σήμερα είναι επισκέψιμη μια στοά των οχυρών, ένα μικρό μουσείο, το περίπτερο των επισκεπτών, το παρατηρητήριο και το Ηρώο των πεσόντων.

Άνω Πορόϊα Σερρών

Στην αγκαλιά του Μπέλες

Με την υπέροχη θέα στη λεκάνη της Κερκίνης, τον αέρα του βουνού να τρυπώνει στις γειτονιές, την πυκνόφυτη βλάστηση να σκεπάζει τα σπιτικά και τα νερά να κελαρύζουν ολόγυρα, τα Άνω Πορόια -η κοινότητα του νομού Σερρών με την μακρόχρονη παράδοση-, έχει κάθε λόγο να καμαρώνει για τον τόπο της.

Τα Άνω Πορόια είναι χτισμένα στους πρόποδες του Όρους Μπέλες & κατοικούνται από 1530 μόνιμους κατοίκους. Η λέξη Πορόια σύμφωνα με μια άποψη στη Σλαβική Γλώσσα σημαίνει Χείμαρρος . Η με μια άλλη άποψη σημαίνει πόρος , διάβαση ,πέρασμα & ροιά ρέω. Αποτελούσαν πάντα ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής. Συμμετείχαν σε όλους τους αγώνες του Έθνος θυσιάζοντας στο βωμό της Ελευθερίας πάμπολλα παλληκάρια. Χαρακτηρίζεται αγροτικό χωριό αλλά η άνθηση του βασίστηκε στα καταστήματα, τα κέντρα ψυχαγωγίας των τεχνιτών και των εμπόρων. υπήρχε πλούσια αγορά από φούρνους , μπακάλικα , τσαγκαράδικα, βαφεία, μαγειρεία, κρεοπωλεία , καφενεία και κέντρα διασκέδασης. Άλλος παράγοντας ήταν οι πάμπολλοι νερόμυλοι . Αυτό που έκανε το χωριό να ξεχωρίσει και να αποτελέσει Κέντρο έλξης των Ξένων ήταν το ξηρό κλίμα, η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος με το πολύ πράσινο και τα πανύψηλα πλατάνια, η αισθητική αξιοποίηση των τρεχούμενων νερών, η φιλοξενία των κατοίκων και η ιδιαίτερη ποιότητα στην πολιτιστική ζωή . Στα πρώτα χρόνια το χωριό φώτιζαν τα φανάρια πετρελαίου των στύλων τα οποία άναβε κάθε σούρουπο ο φαναρτζής το 1935 και την εποχή που ακόμα μεγάλα αστικά κέντρα δεν είχαν αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρισμού  το χωριό ηλεκτροφωτίστηκε από αυτόνομη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος , σημάδι και αυτό των φιλόπροόδων κατοίκων του. Αρκετοί από αυτούς είναι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Υπάρχουν όμως και βλαχόφωνοι Έλληνες που ήρθαν από τα βλαχοχώρια της Πίνδου Στις 26 Ιουνίου το 1913 Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει μαζί με την Μακεδονία και τα χωριά του Μπέλες . Αγκαλιά με τις οξιές και τα δάση του Μπέλες  προικισμένα με την ευλογία του νερού, με καλό κλίμα και υπέροχη θέα τα Άνω Πορόια αποτελούν μια Ξεχωριστή γωνία της Ανατολικής Μακεδονίας.

“Λίμνη Κερκίνη”

Η Κερκίνη είναι μια τεχνική λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 με την δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα Βρίσκεται στο νομό Σερρών. Αποτελεί ιδιαίτερα προστατευμένο υδρότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς  με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Ροδόπης . Η παρόχθια βλάστηση με παραποτάμια δάση από άγριες ιτιές , τα νούφαρα που επιπλέουν σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων , η μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα βουβάλια που κολυμπούν στα ήσυχα  νερά της λίμνης αλλά και ο υπέροχος ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα του όρους Μπέλες και των Κρουσίων χαρίζουν στον τόπο μια γοητεία μοναδική. Έχει ανακηρυχθεί Εθνικό πάρκο και σύμφωνα με την διεθνή σύμβαση ramsar , ένας από τους 10 υγρότοπους διεθνούς σημασίας της Ελλάδας είναι ένα από τα καλύτερα μέρη της Ευρώπης για φυσική παρατήρηση 300 ειδών σπάνιων πουλιών που ζουν και αναπαράγονται εδώ. Στην περιοχή της Κερκίνης συναντάμε πολλά είδη θηλαστικών όπως τσακάλι , λύκο , αγριόγατα , βίδρα , νυφίτσα , ζαρκάδι , λαγό , αγριογούρουνο κ.λ.π. υπάρχουν είδη αμφιβίων και 20 είδη ερπετών . Η ιχθυοπανίδα είναι πλούσια , υπάρχουν 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια. Ο Αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα είναι μοναδικά  στον κόσμο είδη απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπαρχούν και πολλά σπάνια αρπαχτικά όπως ο χρυσαετός , ο βασιλαετός , ο πετρίτης. Οι σημαντικότερες απειλές για τη λίμνη είναι η ρύπανση του Στρυμόνα , η παράνομη υλοτόμηση , η παράνομη αλιεία , το παράνομο κυνήγι , η ανύψωση αναχωμάτων που συντελεί στην ελάττωση των ειδών των ψαριών και οι επισκέψεις στις αποικίες των πουλιών που έχουν αρνητικές συνέπειες στην αναπαραγωγή τους.

 

 

Μια σκέψη στο “Εκδρομή στη Λίμνη Κερκίνη.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.